水法 Shui Fa (Víz-módszerek)

Víz módszerek, FSRC

Ugyan a legtöbben városi környezetben élünk, ahol a természetes domborzati elemek és vízáramlások ritkán találhatóak meg. Ennek ellenére hasznos tudomány a Hegyek s Vizek megfigyelése, amelyekre számos irányzat kidolgozott módszereket – ezek összefoglaló neve 水法 Shui Fa, vagyis Víz-módszerek.

Az FSRC tíz részből álló tananyaga külön-külön is elérhető, együtt pedig egy átfogó képet adhat ezekről az elméleti és gyakorlati megközelítésekről, amelyek segítségével tanulmányozhatóak a lakóhely környékén található vizek s hegyek hatásai. A jegyzet mellé többórás hanganyag is jár. Alapvetően önálló tanulásra, kutatási kiindulópontnak szánták őket, de igény esetén egy belső fórum szervezhető a tanfolyamon részt vett tanulók körében. Ennek kapcsán Yu mestertől lehet érdeklődni. Rövid ismertető az egyes részekhez:

1-2. részek Shan Shui Long Fan Gua (Hegy- és Vízsárkányok ősjelei)

A hegysárkányok és vízsárkányok beérkezési irányához rendelhető trigramok tükrében vizsgálja a homlokzat és a fekvés, illetve a sárkányvacok minőségét a San He Luopan gyűrűi segítségével. Sírhelyek és lakhelyek egyaránt szóba kerülnek. Kifejtésre kerül ennek kapcsán e trigramok és a 9 Csillag viszonya (9 Csillag Víz-módszerek) és az Öt Kísértet Gazdagságot Hoz elv is.

3. rész He Tu és Luo Shu Víz-módszerek

Az egyes irányokhoz rendelt trigramokból kiindulva a He Tu és a Luo Shu ábrák összefüggéseiből kapható változási állapotok szerint értékeli a homlokzat és a közeli Víz-forma minőségét a San He Luopan gyűrűi segítségével.

4. rész Ba Sha és Huang Quan (Nyolc Ördög és Sárga Forrás)

Hexagramokhoz rendelt Égi Szárak (Na Jia) és Földi Ágak (Na Zhi) alapján a nyolcféle ártalmas vonal (八煞 ba sha) irányát taglalja a homlokzat és a környező Víz-forma tájolásának tükrében. A Sárga Forrás a holtak birodalmának kínai elnevezése; négy szerencsés és négy ártalmas irányt vizsgál. Mindezt továbbra is a San He Luopan gyűrűi segítségével mérve.

5. rész Na Jia Gui Yuan vizek

Ezt alapvetően a sírhelyek kiértékelésére szánták, így nagy hangsúlyt helyez a hegysárkány beérkezési irányára (a 8 trigrammal jelölt irányok), és ennek tükrében vizsgálja a környező vízáramlások beérkezési irányát (a 10 Égi Szárral jelölt irányok). Mindezt továbbra is a San He Luopan gyűrűi segítségével mérve. A Földi Ágakból kiindulva kifejtésre kerül még fekvés és homlokzat közötti összefüggése a Barackvirág, Postaló, Pallos elnevezésű jelképes viszonyok tükrében.

6. rész San He Víz-módszerek

Ugyan a méréshez használatos iránytű eddig is a San He luopan volt, ezek a Víz-módszerek kifejezetten az irányzat nevét adó háromszögkombinációkra épülnek. Az egyes irányokat a 10 Égi Szár tükrében, illetve az időkörön mutatott fejlődési folyamat 12 Életállomása vizsgálja (pl. beszél "Születő víz", "Fürösztött víz", "Hanyatló víz" stb. minőségekről).

7-10. részek Longmen Ba Da Ju (Sárkánykapu Nyolc Elhelyezkedése)

Ez már a San Yuan Luopan gyűrűit használja. Az Ég-előtti és az Ég-utáni Bagua segítségével egy-egy trigramot rendel a fekvési és homlokzati irányokhoz, illetve a környező vizek beáramlási és kiáramlási irányaihoz, majd ezek összefüggései alapján vizsgálja a lehetőségeket. Kifejtésre kerülnek a trigramok tükrében az Égi Rabló (天劫 Tian Jie), Földi Büntetés (地刑 Di Xing), Asztali Rabló (案劫 An Jie), Vendég ( Bin), Látogató ( Ke), a Kiegészítő trigram ( Fu Gua), a Tározó (庫池 Kuchi), a Helyes Nyílás (正竅 Zheng Qiao), a Fényes Ördög (曜煞 Yao Sha) szegletei.
 

A tananyagok nyelve: angol

Jelentkezni az FSRC nemzetközi honlapján lehetséges (lásd Water Methods Series).