Mit keres a feng shui a konyhában?

A feng shui Amerikából érkező népszerű változata a kilencvenes években hazánkban is megjelent. Más keleti módszerekhez hasonlóan a különleges, misztikusnak tűnő tanok iránt érdeklődők között rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert. Azt is mondhatnánk, divat lett a feng shuiról beszélni. Szinte már a csapból is a feng shui folyik, mondhatják joggal a kétkedők. Meglovagolva ezt a divathullámot, sokan könyveiket és írásaikat a „FENG SHUI” figyelemfelkeltő megjelöléssel adták ki. Sorra jelentek meg a könyvek a különböző helységekre (irodára, konyhára, hálószobára, sőt még autóra is) vonatkozó tanácsokkal.

Jóllehet a hagyományos feng shuiban is megtalálhatóak apró nüanszok, amelyek éppen a konyhában vagy a hálószobában hozhatnak sikereket – ám ezek pusztán a helyzethez alkalmazott alapelvek, nem pedig babonák, vagy csodás varázspraktikák. A feng shuinak és a többi ősi kínai mesterségnek, művészetnek azonosak a gyökerei. A yin és yang egyensúlya, az öt változó állapot (öt elem) harmóniája olyan egyetemes alapelvek, amelyek országhatároktól és kultúráktól függetlenül hatással vannak alapvető jólétünkre.

A Zhou-dinasztia (i. e. 1027-771) idejéből származó klasszikus írásokban az öt változó állapotnak megfelelő ízharmóniában fogalmazták meg a konyhaművészet lényegét. A feng shui felvirágzásának ideje egybeesik azzal az időszakkal, amikor a főzés tudománya Kínában szakácsművészetté fejlődött. A Sárga Császár kánonjában az öt elem szerinti kiegyensúlyozott táplálkozást betegségek megelőzésére és gyógyítására is alkalmasnak vélték. Ezt az elvet a későbbi udvari orvosok finomították, és részletesen kidolgozták. Kínában ma is találhatók olyan „gyógy éttermek” ahol a gyógyulni vágyók számára az orvos által javasolt, megfelelő módon elkészített ételeket tálalják fel.

Visszatérve a címadó kérdéshez: nincs, és nem is lehet az ételünknek, ruhánknak, kocsinknak stb. jó vagy rossz feng shuija. Egy folyamatos mozgásban lévő járműben nem igazán lehet alkalmazni egy olyan elemzési módszert, amely a qi felgyülemlését vizsgálja egy adott helyen. Autónk helyett megnézhetjük azonban garázsunk, a ruhánk helyett a szobánk, az ételünk helyett a konyhánk feng shuiját. A táplálékkal felvett qi közvetlen hatással van szervezetünkre, míg a feng shuival közvetett módon fejthetünk ki hatást, pl. egészségi állapotunkra.

A feng shui kifejezést tehát, divatos csengése miatt használják a konyhaművészettel kapcsolatban, ahelyett hogy az öt változási állapot (népszerű nevén: öt elem) elvei szerint összeállított étkezésről írnának. A feng shui a környezet és az ember közötti qi áramlását elemzi és orvosolja azért, hogy elősegítse az egészséges és sikeres élet feltételeinek kialakulását. Ebből a szempontból a konyha kiemelt jelentőségű területet képvisel.

Sajnos a sikert hajszolva, vagy a tudatlanság miatt számos olyan dolgot tulajdonítanak a feng shuinak, amihez a tradicionális feng shuinak nincs, és soha nem is volt köze.