Black Hat Sect Tantric Buddhist Feng Shui

A nyugati világban legtöbben a feng shui iránt érdeklődők közül, először ezzel a módszerrel találkoznak.

A Tajvanból származó, de Amerikába vándorolt Thomas Lin Yun professzor nevéhez fűződik a „Fekete (Kalap) Szekta Tantrikus Buddhista Egyház” (Black (Hat) Sect Tantric Buddhism) égisze alatt 1986-ban megalapított Yun Lin Templom, Kaliforniában. Lin Yun azóta már egyháza negyedik szintű legfelsőbb vezetője, sőt, felruházták az őszentsége, nagymester, rimpocse titulusokkal is.

Egyházában a tibeti buddhizmus mellett a feng shui népszerű, életterületes módszerét is gyakorolják, bár sajátos, vallásos formában, amely röviden csak BTB Feng Shui, illetve BHS Feng Shui néven ismert. E módszernek azonban egyáltalán nincs nyoma sem tibeti, sem kínai ősi szövegekben, régi vallási hagyományokban, régészeti leletekben. Az igazság az, hogy kaliforniai Templom megalakulása előtt nem is létezett. A már eleve leegyszerűsített megközelítést Lin Yun pszichológiai és filozófiai elméletekkel, kínai népi babonákkal, konfuciánus és taoista elemekkel, ezoterikus-vallásos dogmákkal és a saját egyéni elképzeléseivel vegyítette. A professzor azt állítja, hogy a feng shui transzcendentális része sokkal erősebben nyilvánul meg, mint a logikus része. A négyzethálós szerkezetű BTB bágua-térkép Lin Yun találmánya.

Iránytűt egyáltalán nem használ, Lin Yun bevallása szerint „Az iránytűm a szívemben van”. Ennélfogva nem foglalkozik az épületek valódi homlokzati vagy fekvési oldalával, s a nyolc irány szerinti felosztás helyett kilenc egyforma területet jelöl be az alaprajzon. A ház jelképesen egy emberi lényt tükröz ezáltal, így életterületeknek nevezi. Ezek helyzete azonban teljesen kötött – e megközelítés hitelessége azonnal megdől, ha józan ésszel belegondol az ember: e módszer szerint minden egyes ház energiatérképe ugyanaz. Az életterületekhez hozzárendeli a 8 trigram nevét az Ég-utáni sorrend szerint, és ez alapján próbálják magyarázni az egyes területek jelentőségét – ám az emlegetett összefüggéseiknek semmi alapja sincs.

A képen látható ábrát az épület alaprajzára helyezi úgy, hogy a ház vagy lakás bejárata mindig a alsó-középső Karrier mezőbe essen. Ha az épület nem négyzet alakú, hanem például L-alakú, akkor bizonyos életterületek szerencséjét a házban lakók nem élvezhetik. Az egyes életterületeket a jobb élet, sikerek és gazdagság érdekében többnyire különféle állatszobrocskákkal (kínai Qilin, sárkány, háromlábú béka, bagoly, teknős, delfin stb.), szerencseérmékkel, kristályokkal, gyertyákkal és egyéb jelképekkel igyekszenek erősíteni. Az „orvoslás” hatása nagyban függ az alkalmazó hitétől.

A New Age mozgalom keretén belül terjedt el hazánkban is Háromajtós módszer, Törekvések Báguája, illetve Bágua-módszer neveken. Egyes tanácsadók nem is négyzetrácsos, hanem a hagyományos módszerekhez hasonlóan nyolcadokra osztott térképet használnak – ám változatlanul az épület fekvési iránya helyett, pusztán a bejárattól függően helyezik el. Modern és egyházi eredetéről többnyire hallgatva, hamisan ősi irányzatként mutatják be. Nagy népszerűségét annak köszönheti, hogy a klasszikus feng shui elemeit végletesen leegyszerűsíti, misztikus és babonás elemekkel megtűzdelve könnyen érthető, amolyan „csináld magad” módszert ad a nyugati ember számára.

Thomas Lin Yun 2010-ben hunyt el súlyos betegségek következtében. Az orvosok szerint már vagy húsz éve szenvedhetett komoly szív- és tüdőgondoktól, illetve anémiától. (forrás: The China Post)