紫微斗數 Zi Wei Dou Shu (Bíbor Csillag asztrológia)

Purple Haze, Part Deux; Forrás: http://www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/Image_feature_1172.htmlA másik legismertebb kínai asztrológiai rendszer. Szokás Lila Csillagként is fordítani. Utalva az olyan hagyományos elnevezésekre, mint a „Bíborszínű Tiltott Város” (pekingi császári palota) vagy a „bíbor folyó kocsija” (méhlepény), a honlapon Bíbor Csillagként szerepel.
Eredete bizonytalan, Lu Chun Yang 呂純陽 taoista szerzetesnek tulajdonítják a számítások kidolgozását, ám napjainkban ismert formáját a Song-kori Chen Xi Yi 陳希夷 és a Ming-kori Luo Hong Xian 羅洪先 közreműködésével nyerte el. Mindössze egyetlen könyv ismert, ami erről a rendszerről íródott: Chen Xi általános kézikönyve (紫微斗數全書 Zi Wei Dou Shu Quan Shu).

A nevében szereplő 斗 (Dou) utalás a kínai kozmológia központi elemére, az Északi Merítőre (北斗 Bei Dou, magyarul: Nagygöncöl), a 書 (shu) pedig számítást, számolást jelent. Együtt tehát asztrológiai számításokra utalnak, amik az egyén születésének pillanatában megfigyelhető több mint 100 csillag elhelyezkedésén és mozgásán alapulnak. A legjótékonyabb hatása a módszer nevében szereplő Zi Wei csillagnak van, amely a közhiedelemmel ellentétben nem egy bíbor vagy lila színű csillag. A 紫 (zi) szín elsősorban a császárra és az Égre utal, a Zi Wei fő csillagot Császárcsillagnak is nevezik. A vélemények megoszlanak arról, hogy ezek egyáltalán valódi égitestek-e vagy csupán elképzelt, metaforikus tényezők. Egy biztos: a világegyetemben létező, „élő” energiákról van szó, amelyek hatással vannak életünkre. A Bíbor Csillag asztrológia – ellentétben a 4 Pillér asztrológiával – a holdnaptár használatra épül, vagyis a képletek a Hold mozgása, ciklusai alapján számíthatók ki. Az elemzésben használt csillagok az élet minden területére kiterjedő 12 teremben helyezkednek el:

 1. Élet- v. Sors-terem
 2. Testvérek terme
 3. Házasság-terem
 4. Gyermekek terme
 5. Gazdagság-terem
 6. Egészség-terem
 7. Utazás-terem
 8. Barátok és szolgálók terme
 9. Karrier-terem
 10. Lakóhely terme
 11. Szerencse és Erény terme
 12. Szülők terme

Az Északi Égbolt, a Déli Égbolt és a Középső Égbolt csillagainak egymásra hatása, és a termekben kifejtett aktivitása alapján pontos előrejelzést adhatunk sorsunk alakulásáról. A módszer lényege sokkal inkább az értelmezésben, mintsem a születési képlet felállításában rejlik, így az ősi Zi Wei mesterek nem ritkán évtizedeket töltöttek esettanulmányok összeállításával, meglátásaik igazolásával, mielőtt megalkották volna a ma ismert elméleteiket.

Az FSRC Bíbor Csillag levelező tanfolyama angol nyelven elérhető az érdeklődők számára.