Yang Yi Yunsong 楊益筠松 nagymester

(Élt: 834–906)

Yang Yi 楊益, avagy Yang Yunsong 楊筠松, más néven Yang Gong 楊公 a Tang-dinasztia uralkodása alatt (i.sz. 618–907), Shandong tartományban született. A „Szegények megmentőjeként” (Yang Jiu Pin 杨救贫) is ismert, mert a császári udvar kiváltságának számító feng shui tanokat megosztotta a szükségtől szenvedő egyszerű földmunkásokkal, szegényebb néprétegekkel életvitelük javulása érdekében.

Életét nem örökítették meg, így több legenda is született arról, miként vált ő korának híres fengshui mesterévé. Az egyik történek szerint börtönőr volt, s egy fogolytól – akit megmentett a halálos ítélettől – tanulta mesterségét. Egy 1536-ban írt mű (贛州府志 Ganzhou fu zhi) alapján azonban valószínűbb, hogy a palotának dolgozott, Xi Zong 僖宗 császárt segítette a „spirituális földtudományok” ügyeiben – vagyis mai szóhasználattal császári feng shui tanácsadóként tevékenykedett.

Negyvenöt éves korában a hivatali korrupció, az uralkodói túlzások és a politikai zűrzavar a tetőfokára hágott. Amikor a lázadók elfoglalták a palotát, sikerült elmenekülnie, sőt, közben kicsempészett jó néhány értékes földrajzi, topográfiai és vízáramlásokkal kapcsolatos művet a császári könyvtárból, számos ősi feng shui klasszikust, köztük feltehetően Guo Po írásait. Nem ismert, pontosan milyen könyveket vitt el, de a belőlük szerzett ismereteket, alapelveket gyakorlati vizsgálatokkal alátámasztva és saját megfigyeléseivel kiegészítve írta meg később saját műveit. Élete hátralévő részét a természet és a feng shui tanulmányozásának szentelte. A birodalmi szigor miatt azonban nem volt könnyű dolga nyíltan terjeszteni az ősi tanításokat. Könyveit névtelenül vagy ködös jelképekkel és rejtélyes metaforákkal fogalmazta meg, hogy elkerülje az összetűzést a császári udvarral.

Jiangxi tartományában tevékenykedett, neki tulajdonítják mind a San He, mind a San Yuan irányzat megalapítását. Az igazság védelmezéséről, a fengshui kapcsán elterjedt tévedések orvoslásáról és a rászorulók segítéséről lett ismert. 72 éves korában halt meg, ellenségei megmérgezték.

Jelentősebb művei:

  • Qing Nang Ao Yu (青囊奧語 Elmélyedés a Zöld Tarisznya klasszikusában)
  • Tian Yu Jing (天玉經 Mennyei Jáde klasszikusa)
  • Du Tian Bao Zhao Jing (都天寶照經 Minden Mennyek Ragyogó Kincsének klasszikusa)
  • Han Long Jing (撼龍經 A Sárkány felébresztésének klasszikusa)
  • Yi Long Jing (疑龍經 A Sárkány kikémlelésének klasszikusa)
  • Yu Chi Jing (玉尺經 Jáde-mérce klasszikusa)Felhasznált források: